Dieta, jako ważny element Waszego sukcesu.

Dieta jest bardzo ważnym elementem w uzyskaniu założonych celów. Po przez same ćwiczenia bądź samą dietą nie osiągniesz takiego rezultatu jak w połączeniu obu tych czynników. Są to dwa powiązane i wzajemnie wpływające na siebie bodźce.

Warto wyjaśnić, czym jest owa „dieta”.

Dieta! Już samo to słowo sprawia, że w myślach przywołujemy obraz liczenia kalorii, listka sałaty czy uczucia wiecznego głodu. Co więcej, każdy z nas z pewnością zna lub słyszał o różnego rodzaju dietach takich jak: Dieta Dukana, Atkinsa, Kwaśniewskiego, Soutch Beach…i można tu wyliczać i wyliczać. Wielu także próbowało chociaż jedną. Jednak jest to zły nawyk myślowy narzucany nam w reklamach, prasie, telewizji. Ja chciałbym odczarować owe słowo i nadać mu zupełnie inne znaczenie.

Dieta to po prostu sposób odżywiania, nawyki żywieniowe, czy nawet szerzej – styl życia. Dlatego dieta jest niezbędnym elementem, by osiągnąć nasze cele, jakiekolwiek one by nie były. Jest to ważny czynnik nie tylko przy odchudzaniu czy redukcji tkanki tłuszczowej (jak to by się mogło wydawać), ale także przy budowie masy mięśniowej, poprawie ruchliwości, gibkości czy jędrności ciała. Jesteś tym, co jesz!!!

Zapewne każdy wie, że nieodpowiednia dieta – tłusta, zbyt słodka lub uboga w witaminy i mikroelementy prowadzi do wielu problemów zdrowotnych, które w konsekwencji pogarszają jakość życia. Dlatego warto wziąć się za siebie już dziś. Przedstawię tu informacje dotyczące zdrowej, zbilansowanej diety, która może odmienić Twoje myślenie o jedzeniu.

Zacznijmy od tego, że wszelkie pokarmy składają się z trzech składników odżywczych: Węglowodanów, tłuszczów i białek.

Węglowodany, zwane inaczej cukrami, dzielimy na proste i złożone. Węglowodany proste znajdują się w produktach o słodkim smaku, m. in. słodycze, miód, owoce. Z pewnością sprzyjają tyciu. Natomiast cukry złożone znajdują się w chlebie, makaronie, fasoli, które także mogą powodować przyrost wagi, jeśli nie będziemy kontrolować ich ilości i wybierać produkty w formie oczyszczonej np. biały chleb, makaron. Zdrowsze są cukry nieoczyszczone, znajdują się one w razowym, pełnoziarnistym pieczywie, razowym makaronie czy ciemnym ryżu. Warto dodać, że węglowodany są jednym z głównych źródeł energii naszego organizmu, dlatego nie powinniśmy z nich rezygnować, ale mądrze wybierać i nie przesadzać z ich ilością.

Tłuszcze możemy podzielić na zwierzęce i roślinne. Są one źródłem energii dla naszych narządów. Ich rola w odżywianiu jest duża, ponieważ znajdują się w nich nienasycone kwasy tłuszczone i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K – dlatego nie powinniśmy z nich rezygnować całkowicie. Warto zaznaczyć, że piszę o „zdrowych” tłuszczach zawartych między innymi w orzechach, oliwie z oliwek, rybach. Jednak warto pamiętać, że tłuszcz jest jedną z głównych przyczyn otyłości.

Białko znajduje się głównie w mięsie. Co ważne, niektóre produkty są pozbawione tłuszczu, przez co są bardzo pożądane w trakcie odchudzania. Największym źródłem protein jest białko kurze. Białko znajdziemy także w roślinach strączkowych. Proteiny są bardzo ważne, ponieważ są podstawą mięsni, skóry, wlosów czy paznokci. Przy wysiłku fizycznym wskazane jest spożywanie większej ilości białka.

w zbilansowanej diecie powinny znajdować się wszystkie składniki odżywcze. Jednak powinniśmy pamiętać o jednym – po co jemu? Odpowiedź jest prosta – by żyć, by móc normalnie funkcjonować. Dlatego nie możemy radykalnie zmniejszać jednego z elementów i zwiększać radykalnie innego, gdyż nie ma to żadnego związku z racjonalnym odżywianiem.

Zdrowa dieta nie jest skomplikowana. By odżywiać się prawidłowo wystarczy stosować się do kilku prostych rad. Z pewnością wymaga to od nas pewnego wysiłku i zaangażowania. Jednak mając na względzie nasze zdrowie, jakość życia i wygląd, warto!

Po pierwsze należy zdać sobie sprawę z tego, że zdrowa dieta to nie eliminowanie poszczególnych elementów jadłospisu, a raczej mądry wybór i umiejętność zastępowanie pustych kalorii w produkty odżywcze. Chodzi tu przede wszystkim o rezygnację z cukrów prostych na rzecz węglowodanów złożonych w formie nieoczyszczonej, czyli o wybór pełnoziarnistego, ciemnego pieczywa, makaronu, naturalnego ryżu, płatków owsianych.

Po drugie warto zmniejszyć ilość spożywanych tłuszczów. Z pewnością nie musimy do wszystkiego dodawać masła, a naszym obiadem nie musi być smażona sztuka mięsa. Powinniśmy wybierać zdrowe tłuszcze jak np. oliwa z oliwek.

Ponadto musimy pamiętać o spożywaniu warzyw, najlepiej surowych, a także owoców , jednak z ich ilością nie powinniśmy przesadzać, ponieważ są bogate w cukry proste. Warzywa i owoce są doskonałym źródłem witamin i mikroelementów.

Warto dodać, że ważne jest nie tyko co jemy, ale ile i kiedy. Powinniśmy w ciągu dnia spożywać 4-5 małych posiłków co ok. 3 godziny i nigdy nie zapominać o śniadaniu. Przy takim postępowaniu zmniejsza się ochota na podjadanie między posiłkami. Warto dodać, że często nie liczymy tego co sobie w między czasie zjemy. Łyżka sałatki, pół batonika, kilka chipsów, kilka łyżeczek jogurtu, w taki sposób fundujemy sobie dodatkowy posiłek, który często jest kaloryczny a nie zaspakaja naszego głodu. Są to puste kalorie. Ponadto powinniśmy pić ok 2 litrów niegazowanej wody dziennie i używać jak najmniej soli.

Z pewnością łatwiej sięgnąć po gotowe, przetworzone produkty, jednak na pewno nie zdrowiej. Powinniśmy sami przygotowywać posiłki, wówczas wiemy co w nich jest. Co więcej możemy “złe” produkty zamienić na “dobre”

Każdy podopieczny korzystający z treningów personalnych ma zapewnioną indywidualną dietę.