Masło czy margaryna? Oto jest pytanie!
Masło czy margaryna, który tłuszcz najzdrowiej jest wybierać w kuchni? Czy na to pytanie jest jednoznaczna odpowiedź? Od lat fani masła toczą bojkot z wielbicielami margaryny o to, który z tych tłuszczy jest lepszy. Przyjrzyjmy się im bliżej i spróbujmy wytypować zwycięzcę.
Masło – zacznijmy od dobrej strony.
Masło jest produktem naturalnym, które powstaje z mleka krowiego. Od lat stosowane w kuchni, przede wszystkim do smarowania pieczywa, ale nie tylko. Nie ma co się oszukiwać, jest to wyrób bardzo smaczny, bo czy wyobrażamy sobie coś lepszego niż świeży, ciepły chleb posmarowany pysznym masłem? Ciężko znaleźć równego konkurenta. No i dalej zaczynają się schody.
Cholesterol – przyczyna odrzucenia.
Podstawową przyczyną hejtowania masła jest obecność cholesterolu (zawiera go każdy produkt odzwierzęcy). Standardowo zaleca się, aby ilość spożytego cholesterolu nie przekraczała 300 mg dziennie. Masło w 100 g zawiera go około 225 mg, więc posmarowanie 2 kromek chleba 10 g masła dostarczy nam go zaledwie 22 mg. Niektóre badania pokazują, że faktycznie spożywanie masła powyżej 40 g dziennie może negatywnie wpłynąć na nasz profil lipidowy i podwyższać stężenie cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL.
Masło, a nasycone kwasy tłuszczowe.
Najnowsze zalecenia głoszą, by ograniczać spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, a w maśle jest ich dość sporo. Jednak należy pamiętać, że nasycone kwasy tłuszczowe to dość duża grupa i należy ją rozgraniczać. Masło zawiera w większości krótko – i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla naszego zdrowia. Mówi się, że te zawarte w mleku działają bardzo korzystnie na nasz organizm i wręcz mogą chronić go przed różnymi chorobami np. nowotworowymi. Tu warty uwagi jest kwas linolowy CLA, który wykazuje działanie prozdrowotne (pomaga obniżać cholesterol, działa przeciwnowotworowo).
Masło zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K. Ich ilość może być zmienna z uwagi na naturalność jego pochodzenia. Oczywiście margaryna też zawiera witaminy, np. E, ale pozostałymi należy ją wzbogacać.
Masło czy produkt masło – podobny?
Kupując masło, warto zwrócić uwagę na etykietę, ponieważ producenci żywności są dość sprytni i często dajemy się nabrać na ich zabiegi sprzedażowe. Prawdziwe masło musi zawierać tłuszcz mleczny w ilości 82%. Wszystkie produkty, które zawierają go mniej, nie będą prawdziwym masłem. W nich znajdziemy mieszanki olejów roślinnych, które są bardzo trudne do wykrycia w warunkach domowych.
Jak wobec tego wypada margaryna?
Najważniejsze informacje:
- Jest produktem wytworzonym chemicznie
Wielu przeciwników tego smarowidła uważa, że margaryna jest chemiczna. Owszem, nie jesteśmy w stanie wyprodukować jej inaczej, niż w procesie przemysłowym. Jednak wszystkie zawarte w niej substancje są bezpieczne dla naszego organizmu. Dodatkowo od kilku lat uzyskuje się ją na drodze wymiany olejów, dzięki czemu nie zawiera nawet tłuszczów trans.
- Zawiera szkodliwy dla zdrowia olej palmowy.
Złą sławę margaryna posiada również z uwagi na obecny w niej olej palmowy. Obecnie nie ma dowodów na to, że istotnie zwiększa ryzyko chorób układu krążenia. Na dodatek w innych produktach zjadamy go w dużo większej ilości (ciasta, ciastka). Kupując margarynę, warto zwrócić uwagę na jego ilość i raczej wybierać tę, w której na pierwszym miejscu będzie np. olej rzepakowy.
- Jest produktem w 100% roślinnym
Tak, margaryna składa się z mieszaniny olejów, dlatego też nawet weganie mogą bezpiecznie po nią sięgać. Nie znajdziemy w niej cholesterolu ani nasyconych kwasów tłuszczowych.
- Zawiera mniej kalorii niż masło.
To prawda. Z tego powodu poleca się ją osobom, które są na diecie odchudzającej, ponieważ 100 g margaryny to około 400 kcal, w przypadku masła około 700, a więc różnica dość spora.
- Może pomóc obniżyć cholesterol
Podczas produkcji margaryny często wzbogaca się ją o różne dodatki, które korzystnie wpływają na jej właściwości. Dodanie do margaryny steroli i stanoli roślinne może pomóc poprawić profil lipidowy.
Masło czy margaryna – co wybrać?
Najlepiej przy wyborze sugerować się stanem własnego zdrowia. Dzieciom do 3 roku życia zdecydowanie poleca się wybór masła, ponieważ cholesterol w nim obecny jest bardzo ważny w procesie wzrostu. Dorośli, którzy są zdrowi, mogą kierować się własnymi preferencjami np. smakowitością i wybrać to, co bardziej im odpowiada. Seniorom, a także osobom z zaburzeniami lipidowymi bardziej poleca się margarynę.