Cholesterol – zły czy dobry?
Cholesterol ma często przyczepioną złą łatkę. Wbrew pozorom w naszym organizmie pełni szereg ważnych funkcji i nie powinniśmy się go tak bać. Problem zaczyna się, gdy zaczynamy spożywać produkty, w których jest go dużo. Ryzykujemy wówczas, że jego poziom we krwi szybko przekroczy normę, a to już może mieć poważne konsekwencje. Jakie funkcje pełni cholesterol w naszym organizmie? Czym grozi jego nadmiar? Jakie produkty pomogą utrzymać nam go w ryzach?
Funkcje cholesterolu.
To lipoproteina, która wchodzi w skład błon komórkowych wszystkich komórek w naszym organizmie. Z tego powodu przypisuje mu się funkcję budulcową.
Nie wszyscy wiedzą, ale cholesterol bierze udział w syntezie hormonów – bez niego ich tworzenie jest niemożliwe. To dlatego na dietach niskotłuszczowych bardzo często pojawiają się problemy hormonalne. Dotyka to zwłaszcza kobiet, u których pierwszym objawem są zaburzenia cyklu menstruacyjnego, doprowadzające do zaniku miesiączki.
Nasz organizm potrafi wytwarzać witaminę D (oczywiście po ekspozycji na promienie słoneczne), ale bez cholesterolu też nie byłoby to możliwe. Poza tym jest prekursorem kwasów żółciowych, bez których nie bylibyśmy w stanie dobrze trawić tłuszczów. Do prawidłowego funkcjonowania potrzebują go również komórki nerwowe.
Cholesterol – zła strona medalu.
Mimo wielu dobrych funkcji nadmiar cholesterolu jest szkodliwy dla naszego organizmu. Wzrost jego poziomu we krwi, zwiększa ryzyko chorób układu sercowo – naczyniowego, do których zaliczamy m.in. udar, zawał, miażdżycę. Niestety choroby te zagrażają naszemu życiu, dlatego wysoki poziom cholesterolu powinien wzbudzić nasza czujność. Minimum raz w roku należy zbadać lipidogram z dokładnym oznaczeniem: cholesterolu całkowitego cholesterolu HDL i LDL.
- Cholesterol HDL, potocznie nazywany „dobrym cholesterolem”, spełnia bardzo korzystną funkcję. Te lipoproteiny usuwają nadmiar cholesterolu z komórek, transportując go do wątroby, gdzie jest rozkładany i wykorzystywany do produkcji żółci.
- Cholesterol LDL inaczej nazywany „złym cholesterolem”, ponieważ te lipoproteiny transportują cholesterol z wątroby do komórek. Jego nadmiar jest w nich magazynowany i może odkładać się w ścianach naczyń krwionośnych w postaci blaszki miażdżycowej. Zwiększa to ryzyko wyżej wymienionych chorób.
Dieta i cholesterol – czy to ma znaczenie?
Oczywiście, że tak. Wzrost poziomu cholesterolu we krwi często (bo nie zawsze) wynika właśnie z jego nadmiernego spożycia z żywnością. Jeśli w wynikach widzimy, że jego poziom wzrósł, to koniecznie przejdź na dietę. Co pomoże Ci go obniżyć?
Przede wszystkim:
-
błonnik: znajdziesz go w pełnoziarnistych produktach zbożowych, owocach, warzywach
-
sterole roślinne, które znajdziecie w oleistych roślinach (rzepak, słonecznik), sezamie, słoneczniku i orzechach
-
ryby, zwłaszcza te z dużą zawartością kwasów omega – 3.
Podsumowując, cholesterol jest niezbędnym składnikiem naszej diety i nie powinniśmy go eliminować z naszej codziennej diety. Jednak istotne znaczenie ma to, by dostarczać go ze zdrowych produktów.
____________________