|

Hipoglikemia reaktywna – dieta i jadłospis.

Hipoglikemia reaktywna to podstępne zaburzenie. Odpowiednie żywienie jest podstawą w jej leczeniu. To, co jesz oraz jak łączysz posiłki, ma ogromne znaczenie w zapobieganiu wystąpienia jej objawów. Jakich zasad należy przestrzegać w przypadku hipoglikemii? Jakie produkty można, a których należy unikać?

Hipoglikemia reaktywna – najważniejsze zasady diety.

  1. Staraj się jeść regularnie co 3 godziny. Dzięki temu zmniejszysz ryzyko niedocukrzenia.

  2. Podstawę Twojej diety powinny stanowić produkty o niskim indeksie glikemicznym, czyli zawierające węglowodany złożone. Należą do nich pełnoziarniste pieczywo, grube kasze (bulgur, gryczana, jęczmienna), brązowy ryż, a także razowy makaron i warzywa.

  3. Staraj się unikać spożywania produktów o wysokim indeksie glikemicznym, czyli takich, które powodują szybki wzrost glukozy we krwi i nagły jej spadek. W tej grupie znajdziemy produkty zbożowe z jasnej mąki, dojrzałe owoce (zwłaszcza banany, figi, winogrona), a także drobne kasze (np. manna), wyroby cukiernicze czy słodycze.

  4. Owoce zawierają spore ilości cukru, jednak poza nim obecny w nich jest błonnik. Dzięki niemu nie trzeba rezygnować z nich w przypadku hipoglikemii. Warto pamiętać, że powinny być spożywane zawsze w towarzystwie produktów dostarczających białka (np. twarożek lub jogurt naturalny) lub orzechów.

  5. Znaczenie ma również obróbka termiczna. Warzywa i owoce powinny być spożywane na surowo. Podczas gotowania należy dbać, aby nie były one rozgotowane, ponieważ to znacznie zwiększa zawartość cukru w nich.

  6. Posiłek powinien być zbilansowany i zawierać produkty, które dostarczą węglowodanów, białka i tłuszczu.

Przykładowy dzień jadłospisu w przypadku hipoglikemii.

  • Śniadanie: omlet z 2 jajek z dodatkiem papryki, chudej szynki i mozzarelli.
  • II śniadanie: jogurt naturalny (180 g) + 1 szklanka borówek amerykańskich + 1 łyżka orzechów włoskich
  • Obiad: Leczo z cukinii, papryki, pomidorów, pieczarek z dodatkiem piersi z kurczaka, podane z kaszą bulgur.
  • Podwieczorek: Grejpfrut + 3 orzechy włoskie lub brazylijskie.
  • Kolacja: 2 kromki razowego pieczywa posmarowane serkiem kanapkowym lub cienką warstwą masła, sałata, 2-3 plastry polędwicy z 1/3 sztuki papryki i garścią pomidorów koktajlowych.

_________________

 

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *