Podobne posty
Całkowita przemiana materii – co na nią wpływa? Jak możemy ją poprawić? cz.I.
Całkowita przemiana materii (CPM) to nasze całodobowe zapotrzebowanie energetyczne, na które składa się podstawowa przemiana materii (procesy fizjologiczne, utrzymanie stałej temperatury ciała itp.) oraz aktywność fizyczna. Ta wartość mówi nam o tym, ile kilokalorii (kcal) powinniśmy spożyć, aby utrzymać masę ciała na stałym poziomie. To dzięki niej wiemy, ile kilokalorii powinniśmy „obciąć”, jeśli chcemy schudnąć….
Czy trening na czczo jest dobrym pomysłem?
O trenowaniu na czczo możemy znaleźć sporo różnych informacji. Jedni bardzo go polecają, inni stanowczo jemu przeczą. Jak naprawdę z nim jest? Czy ćwiczenia na czczo bardziej nam pomagają, czy szkodzą? Czy efekty, jakie możemy osiągnąć, będą dzięki temu szybsze i lepsze? Rozwiejmy wszelkie wątpliwości. Czy trening na czczo pomoże nam szybciej schudnąć? Zwolennicy tego…
Czy warto brać probiotyki?
Probiotyki to żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza (WHO). Ich właściwości zależą od poszczególnych szczepów, a obecne badania donoszą, że w wielu chorobach mogą mieć istotny wpływ na nasze zdrowie. Czy warto stosować probiotyki? Gdzie znajdziemy je w żywności? Czy osoby, które dużo ćwiczą, powinny je stosować? Jak…
Cukier – pod jaką postacią znajdziemy go w żywności? cz. II
Producenci żywności doskonale wiedzą, że słowo „cukier” coraz częściej budzi niechęć. Co prawda nie odmawiamy sobie czekoladki lub ulubionego batonika, ale zwracamy uwagę, żeby wybierać te produkty, które są zdrowsze. Wszyscy chcemy być fit ;). Niestety zamiennik nie zawsze jest lepszy. Pod jakimi nazwami możemy znaleźć cukier? Który najlepiej wybrać. Syrop klonowy Dostarcza około 280…
SIBO – gdy nasz mikrobiom zaczyna szaleć.
SIBO to skrót od angielskiej nazwy Small Intestinal Bacterial Overgrowth, czyli zespół przerostu mikroflory bakteryjnej jelita cienkiego. Towarzyszy temu wiele nieprzyjemnych objawów, z którymi chory nierzadko musi walczyć bardzo długo, nim zostanie dobrze zdiagnozowany. Skąd bierze się SIBO? Jakie czynniki sprzyjają jego rozwojowi? SIBO – kilka słów wstępu. W naszym przewodzie pokarmowym żyją miliony bakterii….
Owoce sezonowe w czerwcu – na to czekamy!
Owoce w sezonie smakują najlepiej! Wiosna na dodatek to czas, gdy każdy miesiąc przynosi nam coraz to więcej smacznych wyborów. Warto zwracać uwagę na to, na co aktualnie trwa sezon i korzystać z tego. Teraz bierzemy pod lupę owoce i zbliżający się czerwiec. Po jakie owoce warto sięgać w czerwcu? Owoce, na które zaczyna się…