Warzywa, po które warto sięgnąć w czerwcu.
Warzywa powinny być nieodłącznym elementem naszej diety. Dostarczają wielu witamin, składników mineralnych i błonnika, dlatego nie może zabraknąć ich na naszym talerzu. Najlepiej korzystać z tego co mamy aktualnie w sezonie, ponieważ Matka Natura dobrze wie, czego potrzeba naszemu organizmowi o danej porze roku. Czego możemy wyczekiwać w czerwcu? Przedstawiamy!
Jakie warzywa pojawiają się w czerwcu?
- Botwinka – to warzywo, które chyba najczęściej kojarzy się z chłodnikiem. Warto wiedzieć, że powinni po nią sięgać wszyscy, którzy mają problemy z niedokrwistością, ponieważ poprawia ona jakość czerwonych krwinek. Ponadto wspomaga nasz układ odpornościowy, a nawet łagodzi zgagę.
- Biała rzodkiew – niskokaloryczna, z niskim indeksem glikemicznym, który idealnie nadaje się dla osób chorujących na cukrzycę lub mających problem z insulinoopornością. Świetnie pasuje jako składnik surówek lub chrupiący dodatek na kanapkę.
- Bób – jedni go kochają, inni nienawidzą. No cóż, każdy z nas ma swój gust. Niemniej jednak bób ma szereg korzystnych właściwości i grzech nie skorzystać z nich, zwłaszcza, że sezon na niego trwa krótko. Pomaga on regulować poziom cholesterolu we krwi, świetnie sprawdzi się również przy anemii, a ponadto daje długie uczucie sytości.
To jeszcze nie koniec! W drugiej połowie czerwca także pojawiają się nowości.
- Brokuł – niegdyś niezastąpione warzywo na talerzu każdej osoby, która trening miała wpisany w plan dnia. W zestawie z kurczakiem i ryżem to trio było idealną receptą na odchudzanie. Ma mało kalorii i niski indeks glikemiczny. Spore ilości błonnika dają dłuższe uczucie sytości i dobrze wpływają na proces trawienia.
- Kalarepa – świetne warzywo, które można wcinać jako przekąskę. Od jakiegoś czasu coraz częściej możemy spotkać ją w większych marketach, dzięki czemu jest dla nas łatwiej dostępna. Chrupka, bogata w błonnik i sycąca – koniecznie spróbuj, jeśli jeszcze do tej pory po nią nie sięgałeś.
- Fasolka szparagowa – odżywia naszą mikroflorę jelit, a poza tym spore ilości błonnika regulują pracę jelit i mogą pomóc osobom, które borykają się z zaparciami.
Podsumowując, wiosna to czas, gdy na naszych stołach powinny królować owoce i warzywa, bo o tej porze jest ich pod dostatkiem. Wiele z tych warzyw nawet w sezonie jest dostępnych tylko przez krótki czas, dlatego tym bardziej warto po nie sięgać i korzystać z ich prozdrowotnych właściwości.