Dieta low FODMAP – etapy i efekty stosowania część II.
Dieta low FODMAP jest dietą dość restrykcyjną, jednak w niektórych przypadkach stanowi ona kluczowy element leczenia. Najczęściej jest elementem wspierającym leczenie zespołu jelita drażliwego lub SIBO i chociaż stosowanie jej wymaga rzeczywiście samozaparcia, to efekty rekompensują wyrzeczenia. Na czym polegają jej etapy? Czy przynosi jakieś efekty?
Czym jest dieta o niskiej zawartości FODMAP?
To dieta, która pozwala sprawdzić, które produkty wywołują w nas nieprzyjemne dolegliwości. Składa się ona z dwóch, a w zasadzie trzech etapów.
Dieta low fodmap – pierwszy etap faza eliminacji.
Ten etap powinien trwać od 2 do 8 tygodni. W trakcie jego trwania należy zastosować ścisłą eliminację. Wyklucza się wszystkie produkty, które zawierają wysoką zawartość FODMAP. Zwykle po tygodniu można odczuć dużą poprawę, jednak zaleca się przestrzeganie jej przez kilka tygodni, aby dać jelitom odpocząć i się zregenerować. Nie zawsze udaje się w 100% zmniejszyć dolegliwości. Jednak u większości osób objawy rzeczywiście bardzo się wyciszają. Jeśli po upływie 8 tygodniu nie odczuwamy poprawy, to albo robimy gdzieś błędy (jemy produkty, których nie powinniśmy), albo dolega nam coś innego i powinniśmy poszerzyć diagnostykę.
Drugi etap – faza reintrodukcji.
To bardzo ważny etap, ponieważ nie wszystkie produkty wyeliminowane w pierwszej fazie będą nam szkodzić. Zwykle bardzo wiele z nich jest dobrze tolerowanych i nie ma potrzeby rezygnacji z nich do końca życia. Na tym etapie testuje się produkty zawierające FODMAP w różnych proporcjach i sprawdza się indywidualną tolerancję. Ten etap powinien trwać około 8 tygodni, ponieważ każdą grupę testujemy w ciągu tygodnia.
Warto pamiętać, że eliminowane produkty są zwykle cennym źródłem składników odżywczych i rezygnacja z nich do końca życia nie jest dobrym pomysłem. Pierwszy etap diety powinien trwać możliwie jak najkrócej, aby nie doprowadzić do niedoborów pokarmowych. Mikroflora naszych jelit również ulega zmianie, dlatego przedłużające się eliminacje mogą doprowadzić do niekorzystnych zmian w jej składzie.
Trzeci etap – faza na całe życie.
Ten etap następuje po reintrodukcji, kiedy po dokładnej analizie wiemy, jakie produkty możemy spożywać, a jakich powinniśmy dalej unikać. Zaleca się także, aby produkty, które w drugim etapie spowodowały powrót dolegliwości, spróbować ponownie wprowadzić po pół roku. Być może po tak długiej regeneracji możliwe będzie ponowne wprowadzenie jej do diety.
Czy warto stosować tę dietę?
Warto. Niestety w przypadku zespołu jelita drażliwego nie mamy lekarstwa, które można przyjąć i załagodzić dolegliwości. Dieta pozwala w znacznym stopniu polepszyć jakość życia i zmniejszyć lub nawet wyeliminować nieprzyjemne objawy. Mimo dość restrykcyjnych zasad warto się jej podjąć, ponieważ zwiększa ona szansę na znaczną poprawę samopoczucia.
Podsumowując, dieta low FODMAP może mieć bardzo dobry wpływ na organizm i przynieść ulgę osobom borykającym się z zespołem jelita drażliwego lub SIBO. Z uwagi na obecne w niej restrykcje powinna być przeprowadzona pod okiem doświadczonego dietetyka. Podczas stosowania tej diety warto korzystać z aplikacji, które pomagają wyselekcjonować produkty, które można spożywać, od tych które należy wyeliminować na ten czas. Do najpopularniejszych należy aplikacja Monash, stworzona przez australijskich twórców tej diety.