SIBO – gdy nasz mikrobiom zaczyna szaleć.

SIBO to skrót od angielskiej nazwy Small Intestinal Bacterial Overgrowth, czyli zespół przerostu mikroflory bakteryjnej jelita cienkiego. Towarzyszy temu wiele nieprzyjemnych objawów, z którymi chory nierzadko musi walczyć bardzo długo, nim zostanie dobrze zdiagnozowany. Skąd bierze się SIBO? Jakie czynniki sprzyjają jego rozwojowi?

SIBO – kilka słów wstępu.

W naszym przewodzie pokarmowym żyją miliony bakterii. W żołądku ich ilość jest najmniejsza, ale wraz z zagłębianiem się w dystalne odcinki przewodu pokarmowego przez dwunastnicę, aż do jelita grubego ich ilość ciągle wzrasta. Oczywiście mikroflora, która żyje w naszym przewodzie pokarmowym, bezsprzecznie jest potrzebna, gdyż m.in. stymuluje nasz układ odpornościowy czy produkuje witaminy.

Na to, jakie bakterie wchodzą w jej skład, wpływa kilka czynników:

  • pH soku żołądkowego

  • obecność enzymów trawiennych

  • motoryka przewodu pokarmowego

  • naturalne bariery.

W przypadku SIBO ilość bakterii w jelicie cienkim zaczyna wzrastać, co powoduje nasilenie procesów fermentacyjnych, a wraz z nimi stymuluje pojawienie się wielu nieprzyjemnych dolegliwości.

Jakie czynniki sprzyjają powstawaniu przerostu bakteryjnego?

Zaburzenia w pracy naszego przewodu pokarmowego wynikają z cech osobniczych lub naszego stylu życia. Wśród najczęstszych wymieniamy:

  • zbyt wysokie pH kwasu solnego (za mało kwaśne)

  • zaburzenia w wydzielaniu enzymów trawiennych

  • problemy w budowie anatomicznej np. zwężenia, uchyłki.

W kolejnej części artykułu skupimy się na objawach i diagnostyce przerostu bakteryjnego.

Podobne posty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *